Sunday, March 2, 2014

Finland on my mind...

I have had a lot to think about lately. I don't much talk about my personal life here and tend to stick to horses. I will now, too... However, I have recently started pondering moving back to Finland. I recently awoke to the realisation that not much is keeping me in England. 


My work is transferable, I run my own media business, and – perhaps rather smugly and I might be wrong – I think I would have a lot to offer in the Finnish media and publishing landscape, so I would take that with me... The scary thing is that I have lived in the UK for 12 years – all my adult life (I came to uni here) – so I am quite anglicised now. I am worried that after the initial excitement of moving back to 'new' country, I would be hankering after the English way of life and getting frustrated. 


But then again, if I measure it rationally, I have already lived outside the 'exciting' London scene (one of the main reasons for moving to UK at 19 years of age...) for the past 7 years, when I moved to Oxfordshire. The change has become more pronounced, as I now live in the country and have a horse. Living in the outskirts of a bigger Finnish town, e.g. Tampere, wouldn't make a big 'cultural' difference to my lifestyle. 

You are probably thinking, what about Rainbow? Well, I would take her with me. The cost of transporting a horse, having checked one quote so far, isn't as huge as I thought it might be. My cats would travel with me. The chickens might have to be rehomed. 

Finding a good value but quality stables for Rainbow in Finland would be my priority, as is finding work for myself, to fund it all. So, I am asking you, dear reader, especially the Finnish contingent, please send me some info. I will open up the comments box so that others than registered blog readers can get in touch. Or send a private email through the blog profile section.

What do I expect horsiness in Finland to look like? I imagine it to look like these pics below (blatantly ripped from the internet by the way). Am I correct? :)








6 comments:

  1. Samalla tallilla hevosta pitävä ystäväni asui Englannissa neljä vuotta ja toi hevosen sieltä mukanaan kun hän pari vuotta sitten muutti takaisin. Hän osaisi sinulle varmasti kertoa paljon, mutta ainakin suuri ero on tietysti siinä, että siellä hänen hevosensa oli laitumella läpi vuoden, laumassa. Suomessa suurimmassa osassa talleja on pienet talvitarhat ja aika harvoissa ehkä juuri siksi tarhataan laumassa. Tämä vaikuttaa tietysti hevosen elämään monella tavalla, jotkut saattavat tulla villimmiksi kun eivät saa liikunnanhaluaan tyydytettyä ja kaikenlaiset muutkin vaivatvoivat lisääntyä, kun olot muuttuvat. Hevosen pito taitaa Suomessa olla myös kalliimpaa, maneesi on aika hyvä asia kun maa on useita kuukausia vuodessa kivikovaa (luntakaan ei joka vuosi tule). Mitä nyt ystävääni olen kuunnellut, hän haikailee takaisin Englantiin juuri maan pitkän hevoskulttuurin takia. Hevoset ovat siellä osa elämää. Suomessa ei esimerkiksi ole merkittyjä maastoreittejä ratsastusta varten ( en ainakaan itse ole sellaisiin törmännyt)', kuten Englannissa.
    Itsekin useita vuosia ulkomailla asuneena tiedän kuitenkin tunteesi, kotimaa on kotimaa. Vaikeita päätöksiä varmasti!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kiitos Liisa! Niin on vaikeita paatoksia ja mieleni muuttuu lahes tunneittain. En aio tehda mitaan hatikoityja paatoksia, silla on helppo saada jotain paahansa ja sitten se saattaa kaduttaa myohemmin. Isoin veto Suomeen, jota en maininnut itse tekstissa, on tietysti perheen ja sukulaisten lahella olo. Taalla minulla on paljon tuttuja ja kavereita tietysti, mutta joskus, varsinkin jos asuu yksin, on kivempi olla perheen lahella, kuin jossain kaukana yksin. Osaan olla yksin ja onhan tassa jo vuosia tullut oltua aika itsenainen kohtalaisen kaukana kotoa, joten ei sekaan nyt niin kamalaa ole.

      Talla hetkella Rn talli on iso ratsastuskoulu, jossa tilaa on rajallisesti ja varsinkin taman talven sateiden jaljelta on suurin osa laitumista ihan uima-altaita, eli hevoset paasevat ulos karsinastaan pareittain ulkoilemaan katokselliseen 'lammittely' areenaan, maneesin paassa. Tasta tulee ulkoilua noin 20-30min per paiva per hevonen. Joten ei ole ollut kummoista ulkoilua Rlla viimeaikoina. Eipa se yli ole kiehunut toistaiseksi, vaikka itsellani menee periaatteita vastaan noin vahainen ulkoilu. Eli jos silla olisi edes tarha jossa se saisi keikkua suurimman osa paivasta, niin olisin aika tyytyvainen. Ja kesaisin sitten laidunkautta enemman.

      Hevostelun kalleus ja tallipaikkojen hinnat myos askarruttavat, niista kuulisin mielellani lisaa. Taalla on niin eritasoista ja tyyppista tarjontaa. Joku katoksellinen laidunpaikka (vuoden ympari) jossain pellon kulmassa on muutama kymppi kuukaudessa, kun taas puolihoitoinen tai tayshoitoinen ilmava sisatalli maneesilla on monta sataa puntaa. Minulla on silta valilta - olen ns. DIY diililla, eli teen itse tallityot paivittain ja laitan kaikki ruoat valmiiksi Rlle. Palveluun kuuluu 'turn out' eli ulos vieminen, mutta eivat tuo sisaan, eli minun taytyy vieda joko heppa laitumelle tai tuoda takaisin, henkilokunta tekee yhteen suuntaan vain. Kaikki lisapalvelut maksavat ja jos joskus olen pois, niin paivan tayshoito (eli tekevat kaiken em.) on £7.50. Kuukaudessa maksan £285 (eli n. 345€/kk) tallipaikasta. Meidan tallilla, kun on ratsastuskoulu, saa osallistua myos ilmaiseksi ryhmatunteihin tuohon hintaan ja yksityistunnit tallin oman ohjaajan kanssa on £10/ 30min. Sitten voi tietysti osallistua muihin valmennuksiin niin paljon kuin rahapussin nyorit antavat myoden. Miten tama vertaa Suomeen?

      Mielestani maneesi on must - ainakin jos ei omalla tallilla niin lyhyen matkan paassa.

      Delete
    2. Turun seudulla, missä ollaan, maksaa maneesitalli reilut 500 euroa kuussa. Halvempia ja paljonkin kalliimpia löytyy myös. Näillä yleensä on täyshoito. Valmennukset maksavat noin 25-35 euroa, ryhmässä silloin 2 henkeä. Estevalmennukset ilmeisesti hiukan kalliimpia. Kengitys on ehkä 100-130 e per kerta. Hevoshieronta noin 50 e kerta. Raspaus noin 60 e ja rokotus reilut 50 e.
      Meidän tallillla on kokopäivätarhaus, mistä itse tykkään kovasti, mutta monella maneesitallilla on puolipäivätarhaus. Tarhat tosiaan aika pieniä, mutta monissa paikoissa pohjat on jo laitettu kuiviksi (hiekka tms.).
      Tässä hiukan tietoja, kysele lisää jos haluat! Ja uskoisin että Tampereen seudun hinnat ovat melko samoja kuin Turun seudun.

      Delete
    3. Kiitos! Nuo hinnat tuntuvat hyvin samaa linjaa olevan kuin taallakin. Isoin ero on ehka itse tallin hinnassa, etenkin jos on maneesi. Tosin sanottakoon, ettei tama meidan talli taalla mikaan kummoinen ole, aika ransistynyt paikkapaikoin, ja joidenkin ihmisten asenne niin ja nain... Muut lahialueen maneesilliset puolihoitotallit taallakin noin £450 ylospain, joten samaa hintaluokkaa.

      Delete
  2. Kiva kun kommentointi on avattu, niin pääsen vihdoin sanomaan että sinulla on ihana hevonen ja on kiva lukea teidän elämästä! Liisa avasikin jo aika hyvin hintatasoa. Meillä Lounais-Suomessa on hiukan halvempaa, mutta tosiaan Tampereen kulut ovat varmaan suht samalla tasolla kuin Turun. Jos aikoo pärjätä ilman maneesia niin yleensä joka paikkakunnalta (poislukien pääkaupunkiseutu) löytyy pikkutalleja joissa tallipaikka täysylläpidolla voi olla niinkin halpa kuin 300 euron luokkaa.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kiitos kivasta kommentista ja anteeksi, jos kommentteihin et ole paassyt aikaisemmin kasiksi. Luulin, etta rekisteroityneet pystyivat kommentoimaan jokatapauksessa. Noh, asia on nyt korjattu ja pidan hanat auki. On kiva saada vahan kommenttia/palautetta - konkretisoituu, etta joku jaksaa edes lukea! ;)

      Kiva myos tietaa vahan hintatasosta. Maneesi olisi niin kiva, mutta jos sinne lahtisin, niin tarvitsisi tarkkaan miettia menot vs. tulot, joten voi olla etta jostain taytyisi pihistaa. Tarkeaa tosin on myos hyvat maastot ja mukavat tallikaverit, ja tallin omistajat. On tarkeaa tietaa, etta hevosesta pidetaan huolta silloin kun en itse paase. Ja muutenkin. Rainbow on aika helppo kaveri - se tulee melkein kaikkien kanssa toimeen ja on aika rento tyyppi (siis hevoseksi!).

      Jos jotain tallien nimia tulee mieleen Pirkanmaalta, joita suosittelisitte, niin laittakaapa postia: info(at)bluenna.co.uk!

      Delete